Obezite Rehabilitasyonu - Kılıç, Zeynep (Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonda Güncel Konular, 2023)
Obezite, dünya genelinde büyük sosyoekonomik yük oluşturan, tıbbi ve psikososyal komorbiditeye, engelliliğe ve yaşam kalitesi düşüklüğüne neden olan kronik bir hastalıktır. Diyabet, hipertansiyon, kardiak ve endokrin hastalıklar gibi durumların yanı sıra genetik faktörler, psikolojik sorunlar, ilaçlar, düşük eğitim ve gelir düzeyi, immobilizasyona neden olan kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi sorunlar obezite gelişiminde önemli rol oynar. Tedavide amaç; yağ kütlesinden gerçekçi bir ağırlık kaybı hedeflenerek bireye sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması, obeziteye ilişkin risk faktörlerinin ve engelliliğin önlenmesi, yaşam kalitesinin artırılması ve hedeflenen kiloya erişildiğinde kilonun korunmasının sağlanmasıdır. Tedavinin temelinde diyet, egzersiz, psikososyal destek ve davranış tedavisi olmakla birlikte, bunların yeterli olmadığı durumlarda farmakolojik ve cerrahi tedavi seçenekleri de değerlendirilebilir.