Hemşirelik Süreci - Ordu, Yadigar; Çalışkan, Nurcan (Güncel Hemşirelik Çalışmaları V, 2023)
Bireyselleştirilmiş ve sistematik hemşirelik bakımı hemşirelik süreci üzerine temellendirilir. Hemşirelik süreci, veri toplama/tanılama, hemşirelik tanısı, planlama, uygulama ve değerlendirme basamaklarından oluşur.  Veri toplama, bireyin sağlık durumuna ilişkin subjektif ve objektif verilerin toplanmasıdır. Toplanan veriler doğrulandıktan sonra gerçek veya olası sağlık sorunlarına yönelik hemşirelik tanısı belirlenir. Tanı belirlemede, NANDA-I hemşirelik tanılama sistemi kullanılabilir. Hemşirelik tanısı belirlendikten sonra bireye özgü hedefler ve hemşirelik girişimleri planlanır. Doğru sonuca ulaşılmasında, NOC bakım sonuçları kullanılabilir. Uygulama basamağında, planlanan hemşirelik girişimleri uygulanır. Hemşirelik girişimlerinin belirlenmesinde NIC hemşirelik girişimleri sınıflaması kullanılabilir. Hemşirelik sürecinin son basamağında, uygulanan hemşirelik girişimlerine bireyin verdiği yanıt değerlendirilir. Süreç boyunca yapılan her işlem kaydedilmelidir.