Afetlerde Ruh Sağlığı - Polat, Selda (Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliği, 2023)
Bireyler yaşamları boyunca birçok travmatik olay ile karşılaşmaktadır ve afet bunlardan en yaygın olanlarından biridir. İnsanlık tarihi kadar eski olan afetler bireyler üzerinde fiziksel ve ruhsal etkiler yaratmaktadır. Afetler, can ve mal kayıplarına sebep olması, zamanının belli olmaması, ekonomi üzerindeki ağır etkileri, psikososyal iyilik halini olumsuz etkilemesi, iş gücü ve maddi kayıplara neden olması sebebiyle bireyleri ve toplumu etkilemektedir. Hemşirelerin, sağlık profesyonellerinin büyük bir çoğunluğunu oluşturması sebebiyle, afet öncesi hazırlık ve afet sırasında/ sonrasında kurtarma, iyileştirme faaliyetlerine katılmaya hazır olmaları ve müdahale etmeleri önemlidir. Bu nedenle hemşireler afet durumlarında bireylerin hem fiziksel hem de ruhsal süreçlerinin yönetilmesinde sağlık ekibinin içerisinde önemli bir yer tutmaktadır.