Çocuk-Ergen ve Ruh Sağlığı - Çiçekoğlu Öztürk, Pınar (Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliği, 2023)
Çocuk ve ergenlik dönemine özgü ruh sağlığı sorunları dünya çapında çocuk ve ergenlerin %10-20'sini etkileyen, biyopsikososyal işlevselliği önemli ölçüde bozan, tedavi edilmediği takdirde yetişkinlikte süreklilik gösteren ve dolayısıyla toplumun ruh sağlığını olumsuz etkileyen psikiyatrik hastalıklardır. Bu nedenle çocuk ve ergenlik dönemine özgü psikopatolojilerin ve olası risk etmenlerinin saptanması ve gereken önlemlerin alınması koruyucu ruh sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Çocuk ve ergenlerin ruh sağlığını koruma okul, aile ve psikiyatrist, psikiyatri hemşiresi, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, rehberlik ve psikolojik danışmaların içinde yer aldığı bir ekip çalışmasını gerektirmektedir. Bu bölümün amacı; erişkinlerin küçük bir modeli olmayan, devamlı gelişen ve değişen, bakılmaya ve korunmaya ihtiyacı olan, dürtü ve isteklerini dizginleyemeyen, olup biteni hayal gücüyle anlatan, somut düşünen, benmerkezci olan çocuklar ile bedeni hızla değişirken bir yandan özgür olmak, birey olmak, tek olmak isteyen, diğer yandan arkadaşlarının söylemleriyle şekillenen, bir gruba ait olmak, kabullenilmek, onaylanmak isteyen ergenlerde sık karşılaşılan ruhsal problemlere değinmektir. Ayrıca çocuk ve ergenlere yönelik koruyucu ruh sağlığı girişimleri ve bu girişimlerde psikiyatri hemşirelerin yaklaşımlarından bahsedilecektir.