Kronik Psikiyatrik Bozukluklarda Rehabilitasyon - Sabancıoğulları, Selma; Ayar, Duygu (Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliği, 2023)
Ruhsal bozukluklar birden fazla semptoma görülmesi ve kronikleşmeleri nedeniyle en karmaşık hastalıklar arasındadır. Ruhsal bozukluğu olan bireyler okulda, iş yerinde, aile ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerinde ve topluma katılma becerisi gibi yaşamın genel alanlarında çeşitli problemlerle karşılaşmaktadırlar. Problemlerin yönetimi için bireylerin toplumda yaşamaları, öğrenmeleri ve çalışmaları için gerekli olan duygusal, sosyal, bilişsel becerileri geliştirmelerini hedefleyen psikiyatrik rehabilitasyona ihtiyaç duyulmaktadır. Psikiyatrik rehabilitasyon, ruhsal hastalığı olan insanların toplumda başarılı bir şekilde yaşamaları ve yaşam kalitelerini artırmaları için gereken tüm hizmetleri içeren bir kavramdır. Temel amacı, bireyi toplumdaki aktif yaşama yeniden kazandırmaktır. Psikiyatrik rehabilitasyon hizmetleri taburculuk sonrası barınma, istihdam, sosyal beceri eğitimi, boş zamanları değerlendirebilme, aile desteği, grup terapilerinin yanı sıra sağlıklı yaşam ve temel yaşam becerileri kazandırılması gibi uygulamalardır. Rehabilitasyon hizmetlerinin semptomların kontrol edilmesinin yanı sıra iyileşme sürecinin gerçekleşmesine katkı verecek şekilde planlanması ve uygulanması gerekmektedir. Sağlık sistemi bu doğrultuda oluşturulmalı ve hizmetler psikiyatri hemşiresinin de içinde yer aldığı bir ekiple gerçekleştirilmelidir.