Toplum Ruh Sağlığı Açısından Şiddet - Doğan, Reyhan; Mercan, Neşe (Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliği, 2023)
Günümüzde şiddet her geçen gün artmakta, sıkça duyduğumuz veya tanık olduğumuz bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Şiddet; yaralanma, ölüm, psikolojik zarar, gelişim bozukluğu ya da yoksunlukla sonuçlanan, kişinin kendi kendine, başka bir kişiye veya bir grup ya da topluma kasıtlı olarak fiziksel zor kullanması, güç uygulaması ya da tehdit etmesidir. Şiddetin nedenlerine biyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan bakmak mümkündür. Şiddetin birçok türü olmakla birlikte toplumda daha çok fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik ve siber şiddeti görmekteyiz. Şiddet, şiddeti uygulayanın, mağdurun ve her ikisinin de içinde yaşadığı topluluğun sağlığını etkileyebilmektedir. Sağlık profesyonellerinin, toplumda şiddeti önlemede, azaltmada ve erken müdahalede önemli rol ve sorumlulukları vardır. Toplumda şiddet mağdurlarıyla sık karşılaşan hemşireler, risk altındaki bireyi ve şiddeti uygulayanı saptayabilmeli, şiddete ilişkin bir belirti saptadığında müdahale edebilmeli, şiddet nedenli meydana gelen yaralanmaların bakımını sağlayabilmeli, ilgili sektörlerle iş birliği yapabilmeli ve şiddeti durdurmaya yönelik çalışmalar yapabilmelidir.