Damgalama (Stigma) ve Ruh Sağlığı - Can Öz, Yüksel (Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliği, 2023)
Damgalanma, olumsuz algılanan durumlardan kaynaklanan bireyin adını kötüye çıkaran ve sosyal reddedilme olarak tanımlanmaktadır. Toplumları etkileyen geniş çaplı salgınlarda, hastalıklarda, fiziksel, düşünsel, ırk, inanç, toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim vb. gibi alanlarla ilgili farklılıklar nedeniyle bireyler damgalanma yaşamaktadır. Ruh sağlığı alanında görülen en önemli sorunlardan biri olarak bireylere, ailelerine ve toplumlara zarar veren bir deneyimdir. Önyargılar sonucu gelişen ayrımcılığa maruz kalmak, bireylerin hayatında acı yaşamalarına neden olmaktadır. Aile ilişkilerinin ve sosyalleşmenin bozulmasına yol açarak, iş bulma ve işi sürdürme konularında sorunlar yaşamasına neden olur. Damgalama içselleştirildiğinde bireyin iyilik halini olumsuz etkileyerek bakış açılarının bir parçası haline gelmektedir. Utanç, suçluluk, umutsuzluk, karamsarlık, yalnızlık hissi, kaygı, endişe, düşük benlik saygısı, sosyal olarak geri çekilme, korku, reddedilme ve sosyal izolasyon yaşanmasına neden olmaktadır. Bölümde damgalanmaya maruz kalmış bireylerin, ailelerin görüşlerinden alıntılara yer verilerek yaşanan olumsuzluklar vurgulanmıştır. Damgalanmanın engellenmesi ve azaltılmasına yönelik önlemlerin alınması, müdahalelerin planlanması bu sorunların önlenmesi için büyük önem taşımaktadır.