Göç ve Ruh Sağlığı - Dil, Satı; Yıldırım, Tuğba (Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliği, 2023)
Dünya çapında milyonlarca insanın başka ülkelere kalıcı veya geçici olarak ikamet etmek amacıyla gösterdikleri nüfus hareketliliği ile ortaya çıkan göç olgusu önemli bir küresel sorun haline gelmiştir.  Göç sonucu yeni beceriler, kültürel çeşitlilik ve ekonomik faydalar oluşabilirken, aynı zamanda sosyal entegrasyon, dil engelleri ve kültürel farklılıklar açısından da zorluklar yaşanabilmektedir. Göç, stresli bir deneyim olabilir ve yeni bir kültüre uyum sağlama, dil engelleri, finansal baskılar ve sosyal izolasyon gibi faktörler, depresyon, anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğu açısından risk faktörü oluşturabilirler. Toplum ruh sağlığı hemşireleri (TRSH), bu süreçte göçmenleri desteklemede önemli bir rol oynamaktadır. TRSH geçiş sürecinde ortaya çıkabilecek ruh sağlığı sorunlarını belirlemek için değerlendirmeler yaparak, bu distresli süreçte gerekli destek ve rehberliği sağlayarak, sorunlarla başa çıkma mekanizmaları ve sağlık bakımı konularında eğitim sağlayarak ve ruh sağlığını koruma ve geliştirmek için ihtiyaç duydukları destek ve kaynaklara erişebilmelerini sağlamak için diğer sağlık hizmeti sağlayıcıları ve toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışabilirler.