Kültür ve Ruh Sağlığı - Utaş Akhan, Latife; Çiydem, Emre (Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliği, 2023)
Ruh sağlığı profesyonelleri yüksek düzeyde etnik ve kültürel çeşitliliğe sahip hastalarla giderek daha fazla karşılaşmaktadır. Ruh sağlığı ve psikiyatri hemşirelerinin kültüre duyarlı bakım sunmaları hastalara bütüncül bakımın sunulması açısından önemlidir. Kültüre duyarlı bakım sunan ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireleri farklı kültürel geçmişe sahip hastaların sorunlarına uygun girişimlerde bulunmak için gerekli bilgi ve yeteneğe sahip, sosyal ve kültürel zorlukların önemini anlayan, hasta farklılıklarını göz önünde bulunduran ve ruhsal bakım sürecine sosyokültürel faktörleri dâhil eden hemşirelerdir. Kültüre özgü bakımın teorik ve pratik çerçevesini ortaya koyan hemşirelik yaklaşımı Kültürlerarası Hemşirelik ve Kültür Bakım Kuramıdır. Bu yaklaşıma göre transkültürel hemşirelik; hemşirelik bakımında kültürel evrensellik ve kültüre özgülük sağlayan, farklı kültürlerin karşılaştırmalı araştırma ve analizi üzerine temellenen, sağlık-hastalık, bakım, inanç ve değerlere saygılı bir şekilde, dünyada alt kültür ve hakim kültürlerdeki farklılıkları analiz eden ve karşılaştırmalı çalışma üzerine odaklanan hemşireliğin bir kolu veya alt dalıdır. Farklı kültürel geçmişe sahip bireylere hizmet veren ruh sağlığı profesyonellerinin kültürel yeterliliklerini desteklenmesi gereklidir. Ruh sağlığı profesyonellerine sağlanacak transkültürel ruh sağlığı eğitimi gibi müdahaleler, hizmet verilen kültüre ilişkin bilgi eksikliğinin ruh sağlığı hizmetleri üzerindeki engelleyici etkisini önemli ölçüde azaltabilir. Bu alanda hizmet veren tüm çalışanların transkültürel uygulamalara ilişkin yeterliliklerinin artırılması hizmet alan kişiler için hayati öneme sahiptir.