Ruh Sağlığı Okuryazarlığı - Onan, Nevin; Dinç, Sevgi (Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliği, 2023)
Bu bölümde; bireylerin ve toplumun ruh sağlığının korunması, geliştirilmesi ve ruhsal hastalık durumunda bireylerin tedaviye başvurma, yardım arama ve ruh sağlığı hizmetlerini kullanmalarında önemli bir belirleyici olan ruh sağlığı okuryazarlığı kavramı ele alınmıştır. Bununla birlikte ruh sağlığı okuryazarlığı bileşenlerinden olan ruhsal bozuklukları tanıma becerisi, ruhsal bozuklukların risk faktörleri ve nedenleri hakkında bilgi ve inançlar, kendi kendine yardım müdahaleleriyle ilgili bilgi, profesyonel yardıma ilişkin bilgi ve inançlar, ruhsal bozuklukların doğru tanınmasını ve uygun yardım aramayı kolaylaştıran tutumlar ve ruh sağlığı ile ilgili doğru bilginin nasıl elde edileceğine ilişkin bilgi başlıklar halinde açıklanmıştır. Ayrıca ruh sağlığı okuryazarlığının nasıl değerlendirildiği ve bu konuda var olan geçerli ve güvenilir ölçme araçları sunulmuş; dünyada ve ülkemizde ruh sağlığı okuryazarlığının durumuna yer verilmiştir. Son olarak da ruh sağlığı okuryazarlığının geliştirilmesine yönelik ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireliği tarafından yapılabilecek girişimler ve bu girişimlerin toplum ruh sağlığının korunması ve geliştirilmesindeki önemine değinilmiştir.