Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliğinde Terapötik Müdahaleler - Aşık, Elif (Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliği, 2023)
Psikiyatrik bozuklukların tedavisinde farmakolojik müdahaleler kadar psikoterapiler ve psikoeğitim gibi terapötik müdahaleler de oldukça önemlidir. Toplum ruh sağlığı hemşiresi psikiyatrik bozukluğu olan bireylerle çalışırken birincil, ikincil ve üçüncül koruma kapsamında terapötik müdahalelerde bulunabilir. Ülkemizde 2011 yılında yürürlüğe giren Hemşirelik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte toplum ruh sağlığı hemşiresi, toplum ruh sağlığı merkezi hemşiresi olarak ifade edilmiş ve toplum ruh sağlığı merkezi hemşiresinin riskli grupların ruhsal durumlarına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetlerinde görev, yetki ve sorumluluklarının olduğu belirtilmiştir. Ayrıca psikiyatrik bozukluğu olan bireylerin rehabilitasyonunda da sorumlulukları olduğuna değinilmektedir. Toplum ruh sağlığı hemşiresinin uygulayabileceği terapötik müdahaleler temel danışmanlık becerileri, terapötik iletişim, vaka yönetimi, krize müdahale, stres yönetimi, psikoterapiler ve psikoeğitim olabilir. Bunun yanı sıra toplum ruh sağlığı hemşiresi motivasyonel görüşme, bilişsel davranışçı terapi, bilinçli farkındalık, sanat psikoterapisi ve psikodrama gibi özelleşmiş müdahaleleri gerekli eğitimleri alıp yetkinlik kazandıktan sonra uygulayabilir.