Toplum Ruh Sağlığını Koruma ve Geliştirme - Özdemir, Nurgül (Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliği, 2023)
Ruh sağlığını  korumak ve geliştirmek kişinin iyilik durumunu sürdürmeyi ve   daha da  iyileştirmeyi amaçlar. Koruyucu ruh sağlığı hizmetleri, ruh sağlığını olumsuz  yönde etkileyebilecek etmenlerin kişiyi etkilemesini önlemek amacıyla alınan  önlemleri kapsar. Şiddet, sosyo-ekonomik baskılar, stresli çalışma koşulları, toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık, sosyal dışlanma, sağlıklı olmayan yaşam biçimleri, fiziksel hastalıklar ve insan hakları  ihlalleri ruh sağlığını etkileyen faktörlerdir. Sağlığı iyileştirebilecek faaliyetler arasında hastalıkların önlenmesi, hastalıkların tedavisi ve sağlığın teşviki yer alır. Ruh sağlığını destekleyen ve sağlığı  koruyan kişisel, sosyal ve çevresel faktörlere yönelik iyileştirici müdahaleler önemli bir yer tutmaktadır.  Genetik danışmanlık, yoksulluğa yönelik girişimler, süreğen ruhsal hastalığı olan anne ve babaların çocuklarına yönelik girişimler ve kronik ruhsal hastalığı ya da demansı olan hastaların ailelerine yönelik girişimler bu aşamada kullanılabilecek önlemlerden   sayılabilir. Pozitif ruh sağlığı başlı başına bir değerdir ve bu değer bireyin refahına ve yaşam  kalitesine katkıda bulunur. Aynı zamanda pozitif ruh sağlığına sahip bir birey sosyal işleyişe dâhil olur ve sosyal sermayeyi artırmaya yönelik etkinliklerle topluma ve ekonomiye katkı sağlar.