Dünyada ve Türkiye’de Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliği Hizmetleri - Ersoy Özcan, Berna (Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliği, 2023)
Bireyin ilişki kurması ve ilişkileri devam ettirebilmesinde, çalışma yaşamında, boş zamanını değerlendirme becerisinde, eğitim sürecinde, istihdam, barınma veya diğer konularda günlük kararları alması gibi yaşantılarının hepsi ruhsal sağlığı veya psikolojik iyi oluş ile ilişkili olup doyum verici bir yaşamın parçasını oluşturmaktadır. Bireydeki ruhsal sorunlar çevresini etkilerken, çevre de bireyin ruhsal yapısını etkilemektedir. Ruhsal sorunlar nedeniyle bireyin işlevselliği olumsuz etkilenmekte, aile ve toplum için refah kaybına yol açmaktadır. Bu olumsuzluklara karşı gelişen toplum ruh sağlığı hareketinin amacı ruhsal hastalığı olan bireylerin erken tanı ve etkin tedavi ile hastaneye sık yatışlarının azaltılmasını sağlamak, toplumda rehabilitasyonlarının yapılmasını gerçekleştirmek, bireye ve ailesine eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek ve dolayısıyla yaşamlarındaki zorlukların en aza indirilmesini sağlamaktır. Bu amaçlar doğrultusunda günümüzde toplum ruh sağlığı hemşireliği hizmetleri, bireylerin ruh sağlığının korunması, geliştirilmesi, ruhsal bozukluk oluşumunun engellenmesi için koruyucu, tedavi ve rehabilite edici hizmetler kapsamında ruh sağlığı uygulamalarını çeşitli hemşirelik rollerini kullanarak yerine getirdikleri hizmetler bütünüdür.