Fen Eğitiminde Eleştirel Okuma Uygulamaları - Kahraman, Emine (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış VI, 2023)
Çalışmada, fen bilgisi öğretmen adaylarıyla eleştirel okuma temelli sosyobilimsel etkinliklerle uygulamalar yapılmıştır. Yapılan bu uygulamalarda fen bilgisi öğretmen adaylarının eleştirel okuma uygulamalarına yönelik görüşleri araştırılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması olarak kurgulanan araştırmanın çalışma grubunu, bir devlet üniversitesinin dördüncü sınıf fen bilgisi öğretmenliği programında öğrenim görmekte olan 6 (2 erkek, 4 kız) öğretmen adayı oluşmaktadır. Çalışmada öğretmen adaylarıyla yapılan görüşmeler ve araştırmacının uygulama sürecinde yaptığı gözlemler veri toplama aracı olarak kullanılmış ve veriler betimsel analiz ile incelenmiştir. Araştırmanın sonucuna göre, öğretmen adayları eleştirel okuma uygulamalarıyla olaylara bakış açılarının farklılaştığını ifade ederek, bir duruma yönelik farklı fikirler üretebildiklerini belirtmişlerdir.