Sosyal Hareketler ve Sosyal Hizmet Benzerlikler ve Farklılıklara Yönelik Kısa Bir Giriş - Yarcı, Selman (Sosyal Bilimlerde Güncel Araştırma ve İncelemeler IV (Mart 2023), 2023)
Toplumun karşılaştığı sorunlarla başa çıkma noktasında çığır açan bir fikir olarak toplumun değiştirilebilir olduğu düşüncesi, günümüz toplumlarının disiplin ve mesleklerinden olan sosyoloji ve soysal hizmetin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamıştır. Bu bağlamda varlığı, en azından rahatsız edici olan ve istenmeyen fenomenlerin ortadan kaldırılması sürecinde yaşanan değişim bir bilim nesnesi ve mesleki bir performans olarak ele alınmaya müsait bir hal almıştır. Eşitlik, özgürlük, kardeşlik ve insanlık onuru değerlerinden hareketle başta yoksulluk, hastalık, çocuk işçiliği, suç, şiddet gibi sosyal meseleler sosyolojinin temel konuları haline gelmiştir. Bu bağlamda sosyolojinin, sosyal hizmet alanının ve mesleğinin profesyonelleşmesine ve gelişmesine doğrudan destek verdiği iddia edilebilir.