Paul Tillich’te Sanat Stilleri ve Sinemadaki Yansımaları - Öztürk, Ridade (Sosyal Bilimlerde Güncel Araştırma ve İncelemeler IV (Mart 2023), 2023)
Din ve sinema alanında yapılan çalışmalarda Paul Tillich’in sanat ve kültür üzerinden yaptığı değerlendirmeler son derece önemli bir yer tutmaktadır. Bir kültür teoloğu olarak da isimlendirilen Paul Tillich, “dinî kültürün cevheri, kültürü de dinîn biçimi” olarak ele almıştır. Bu açıdan insanın ürettiği her şeyin din ile ilişkisini sistematik bir biçimde kurmak mümkündür. Tillich, doğrudan sanatı ele aldığı özel bir sistem geliştirmemiştir. Ancak Modern Sanatlar Müzesi’nde (MoMA) yaptığı konuşmada, sanat eserleri ile dinî tecrübe arasındaki ilişkiyi değerlendirmiş ve bu ilişkiye göre belirli sanat stilleri oluşturmuştur. Bu çalışmada da Tillich’in ele aldığı biçimi ile kültür, din ve sanat stilleri ile sinema arasındaki ilişki tartışmaya açılmıştır.