Knidos Küçük Tiyatro Batısından Ele Geçen Kırmızı Astarlı Seramikler - Sözel, Songül (Sosyal Bilimlerde Güncel Araştırma ve İncelemeler IV (Mart 2023), 2023)
Knidos, Anadolu’nun güneybatısında, Datça yarımadasının uç noktasında yer alan bir Karya kentidir. Kentin ızgara planına uygun olarak düzenlenmiş yedi kuzey-güney doğrultulu caddeden birisi de ‘Tiyatro Caddesi’dir. Tiyatro Caddesi’nin devamı olan ve aynı zamanda da Küçük Tiyatro’nun (Analemma) batı duvarını içeren kazı ve araştırmalar sonucunda bu alanda ele geçen kırmızı astarlı seramiklere bu makalede odaklanılmıştır. MS 2.-7. yüzyıl dönem aralığında yerini alan kırmızı astarlı seramiklerden Doğu Sigillata, Afrika, Geç Roma C ve Kıbrıs Kırmızı Astarlı Seramik grupları incelenmiştir. Değerlendirilen seramiklerin hamur, kil, form ve dönem özellikleri anlatılarak Küçük Tiyatronun Roma dönemi içerisindeki evrelerini seramikler yardımıyla da tespiti amaçlanmıştır.