Granülomatöz Akciğer Hastalıkları - Şengül, Aysun (Academician Publishing Book DOI Portal, 2023)
Granülomatöz akciğer hastalıkları, çeşitli klinik belirtilere ve sonuçlara sahip olan heterojen bir hastalık grubudur. Bu hastalıkların teşhisi genellikle zordur ve enfeksiyöz (mikobakteriler ve mantarlar) ve enfeksiyöz olmayan akciğer hastalıklarını içerir. Tanı için klinik değerlendirme, laboratuvar testleri, solunum fonksiyon testi, radyolojik görüntüleme ve histopatolojik değerlendirme gibi yöntemler kullanılır. Granülom, nonspesifik bir histopatolojik bulgu olduğundan, kesin tanı için ek testler gerekebilir. Bu kitap, granülomatöz akciğer hastalıklarının tanı ve tedavi yaklaşımları hakkında bilgi sunmayı amaçlamaktadır. Granulomatous lung diseases are a heterogeneous group of diseases with various clinical symptoms and outcomes. The diagnosis of these diseases is often challenging and includes both infectious (mycobacteria and fungi) and non-infectious lung diseases. Methods such as clinical evaluation, laboratory tests, pulmonary function testing, radiological imaging, and histopathological evaluation are used for diagnosis. Since granuloma is a non-specific histopathological finding, additional tests may be required for a definitive diagnosis. This book aims to provide information on the diagnosis and treatment approaches of granulomatous lung diseases.