Acil Bakım - Özer, Nadiye; Dölek, Meral; Oyur Çelik, Gülay; Yavuz, Meryem; Altınbaş, Yasemin; Karayurt, Özgül; Kuğuoğlu, Sema; Sert, Havva; Aygin, Dilek; Bayraktar, Nurhan; Koyuncu, Aynur; Yava, Ayla; et al. (Academician Publishing Book DOI Portal, 2023)
Tıbbi anlamda acil; bireyin fiziksel ya da ruhsal yönden tehdit- tehlike içinde bulunduğuna inanarak hasta ve ailesine gereksinim duyduğu tıbbi bakımın anında verilmesi olarak tanımlanır. Bu tanımdan da anlaşıldığı gibi acil hasta/yaralıya bakım acil bakım konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelleri gerektirir. Elinizdeki kitap acil bakım konusunda deneyimli 19 farklı üniversiteden 32 öğretim üyesinin katkıları ile yazılmıştır. Kitapta acil ile ilgili genel konular, travma-yaralanma acilleri ve dahili aciller olmak üzere 4 bölüm ve 40 konu bulunmaktadır. Erişkinlerde Acil Bakım kitabının gerek hastane öncesi, gerekse hastanede acil servislerde çalışan tüm sağlık profesyonellerine yararlı olacağı düşüncesindeyiz. Acil Bakımın Özellikleri,Tanım ve Kavramlar Fatma Eti Aslan Acil Bakımın Tarihsel Süreci Nadiye Özer Acil Hemşiresinin Görev Yetki ve Sorumlulukları Meral Dölek Acilde Yasal Düzenlemeler Gülay Oyur Çelik Acile Yeniden (Tekrar) Başvuru Nedenleri Meryem Yavuz Yasemin Altınbaş Acilde Kültürel Bakım/Yaklaşım Özgül Karayurt Triyaj: Acil Bakımdaönceliklerin Belirlenmesi Nermin Olgun Sema Kuğuoğlu Temel ve İleri Yaşam Desteğinin Sağlanması Havva Sert Nermin Olgun Acil Hasta Nakilleri Fatma Eti Aslan Dilek Aygin Damar Değerlendirmesi Sıvı ve Kan Ürünleri Tedavisi Nurhan Bayraktar Acilde İlaç Uygulamaları Aynur Koyuncu Ayla Yava Acil Bakımda Adli Olgu Yaklaşımı Işıl Pakiş Organ ve Doku Donörü Fatma Demir Korkmaz Şok Ela Yılma Coşkun Nermin Olgun Fatma Eti Aslan Acil Serviste Kritik Bakım Ayla Yava Aynur Koyuncu Hastane Öncesi Travma Organizasyonu Fatma Eti Aslan Sevim Şen Travma Epidemiyolojisi Fatma Eti Aslan Sevim Şen Travma: Yaralanma Mekanizmaları Fatma Eti Aslan Hastane Öncesi Travma Organizasyonu Fatma Eti Aslan Sevim Şen Yaralı Hastanın Değerlendirilmesi ve Bakımı: Hastane Öncesi Fatma Eti Aslan Fatma Demir Korkmaz Yaralı Hastanın Değerlendirilmesi ve Bakımı: Hastanede Fatma Eti Aslan Fatma Demir Korkmaz Travmadan Korunma Fatma Eti Aslan Travmatik Beyin Yaralanmaları Fatma Eti Aslan Ayfer Özbaş Spinal Travmalar Nadiye ÖZER Toraks Travmaları Fatma Eti Aslan İkbal Çavdar Karın ve Genitoüriner Bölge Travmaları Dilek Aygin Fatma Eti Aslan Ortopedik ve Nörovasküler Travmalar Filiz Öğce Yanık Bakımı Fatma Eti Aslan Gülay Oyur Çelik Solunum Acilleri Feride Taşkın Yılmaz Nermin Olgun Kardiyovasküler Aciller Ayfer Bayındır Çevik Nermin Olgun Nörolojik Aciller Azime Karakoç Kumsar Nermin Olgun Metabolik Endokrin ve Sıvı Elektrolit Bozukluklarına İlişkin Aciller Nermin Olgun Selda Çelik Gastrointestinal Aciller Ayfer Bayındır Çevik, Nermin Olgun Nefrolojik Aciller Feride Taşkın Yılmaz, Azime Karakoç Kumsar Onkolojik Aciller Sebahat Ateş Çevresel Aciller Nermin Olgun Sebahat Ateş Zehirlenmeler Nermin Olgun, Azime Karakoç Kumsar, Feride Taşkın Yılmaz Isırma ve Sokmalar Nermin Olgun Sebahat Ateş Çocuk Acil Ünitesdindeaile Merkezli Bakım Zerrin Çiğdem Alev Sivaslı Çocukta Acil Bakım Nejla Canbulat Şahiner