Depremde Ailelerle Sosyal Hizmet Çalışması - Ayata Küçükbükücü, Ruşen; Çamur, Gülsüm (Afet ve Krizlerde Sosyal Hizmet, 2023)
Depremler bireyleri pek çok açıdan etkileyen bir doğal afettir. Bireyi etkilediği gibi doğrudan aileyi de etkileyen depremler biyopsikososyal boyutlarda, yaşam alanı, kayıpların yaşanması, ekonomi, çalışma yaşamı, travmatik etkiler vb. sonuçlar ele alınması gereken konu başlıklarını oluşturur. Bu süreçler deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası olarak farklı boyutları içerir. Travmatik etkileri bulunan depremler bireylerin, ailelerin ve toplumların temel gereksinimlerinin acil bir şekilde karşılanma ihtiyacını beraberinde getirmektedir. Temel gereksinimler ile birlikte psikososyal desteğin önemi de bu süreçlerde önemlidir. Bu kapsamda sosyal hizmet çalışmalarının katkısı büyüktür. Sosyal hizmet afet süreçlerinde birey, aile, grup ve toplumlara yönelik çalışmaları afet meydana gelmeden önce, afetin yaşandığı süreç ve afet sonrası olmak üzere değerlendirmektedir. Bu çalışmada doğal bir afet olan depremde aileler ile sosyal hizmet çalışmalarına yer verilmektedir. Koruyucu, iyileştirici, güçlendirici ve geliştirici çalışmalar kapsamında ailelere yönelik sosyal hizmet çalışmalarında sosyal hizmetin yedi basamaklı müdahale planı ele alınmalıdır. Bu adımların sağlıklı şekilde ilerlemesi ve ailelere yönelik müdahale planının etkili olabilmesi sosyal hizmet çalışmalarında edinilen rollerin uygulanması, bilgi ve becerilerin uygulamaya etik şekilde aktarılması ile mümkündür.