Endüstri 5.0 Devriminin Hayvancılıktaki 5.0’a Yansımaları - Çelikyürek, Hasan; Çelikyürek, Burak Egemen (Tarımsal Sürdürülebilirlikte Yeni Yaklaşımlar, 2023)
Bilindiği üzere yeniliklerin doğmasıyla birlikte değişimlerin yaşanması ve gelişmesi beraberinde endüstriyel gelişmeleri ve devrimleri getirmiştir. Endüstri-sanayi devrimlerine de neden olan bu değişimler, yeni teknolojik olanakları ortaya çıkartarak farklı alanlarda insanoğlunun nefes almasını sağlamaktadır. Benzer şekilde hayvancılığa yansıyan bu teknolojiler yetiştiricilikte yeni sistemlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Sanayileşme ile birlikte toplumlar modern teknolojilere dayalı bir döneme geçiş yaparlar. Teknolojik yeniliklerin hayvancılıkta kullanılması hayvanların daha rahat beslenmesine, sağlık sorunlarının giderilmesine, süt ve et üretiminde önemli düzeyde verim artışına ve iş gücünden tasarruf ederek gelirin yükselmesine katkı sağlayacaktır. Önceleri kas gücü veya ekonomik yük getiren farklı katkılarla yapılan bazı faaliyetler endüstri devrimleri sayesinde yerini akıllı cihazlara ve teknolojilere bırakmıştır. Söz konusu akıllı teknolojik cihazlar birçok alanda olduğu gibi hayvancılık sektöründe de kullanılmaya başlamıştır. Neticede süper akıllı teknoloji ve süper akıllı toplum (toplum 5.0) süper akıllı hayvancılık yapılmasının yolunu açmaktadır. Süper akıllı toplumların dijitalleşmeyi ve yapay zekayı kalkınma ve büyüme hedefiyle toplum yapısına entegre ederek sanayileşme ile birlikte hayvancılık teknolojilerine önemli katkılar yapacağı aşikardır. Bu çalışmada Endüstri 5.0 devriminin yarattığı teknolojik etkilerin hayvancılığa nasıl yansıdığı ve söz konusu yansımaların nasıl kazanca dönüştüğü ve geleceğe nasıl yön verdiği ele alınmıştır.