Makine Öğrenmesi Teknikleriyle Akciğer Kanseri Tahminlemesi - Herand, Deniz; Düzel, Sercan (Güncel Yönetim Bilişim Sistemleri Çalışmaları, 2023)
Çalışmamızın amacı Amerika Birleşik Devletleri şehirlerinden alınan kanser verileri, soluduğumuz havada bulunan bileşik verileri ve bileşiklerin oranlarına göre oluşan kanser hastalarının sayısının artış ve azalışlarının incelenmesidir. Elde edeceğimiz sonuçlar; Akciğer kanserinin genetik faktörler gözetmeden sadece hava partikül büyüklüğü ve havada bulunan element ve bileşiklerin etkilerini görmeyi hedeflemektedir. Toplanan veriler makine öğrenmesi modellerinin,kümeleme yöntemleri ve regresyon modelleri ile incelenmesidir. Baz alınan ve toplanan veriler Türkiye Cumhuriyeti verilerini sağlayan Accuweather” ve Türkiye Cumhuriyeti Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” adresinden alınmış ,toplanan veriler ile Türkiye Cumhuriyeti illeri üzerinde test yapılmış ve algoritmik tahminleme modeli yapılması hedeflenmiştir. Modelin amacı gelecek yıllardaki kanser oranlarının tahminlenmesi yapılmasıdır. Araştırmamızda genetik faktörler ve hastalık öyküleri olmadığından dolayı sadece hava partikül verileri üzerinden araştırma ve tahminleme hedefi bulunmaktadır. Araştırmanın hedefi; Türkiye Cumhuriyeti üzerindeki riskli bölgeleri tespit edip, tespit edilen bölgelerdeki il sağlık kurumlarına hava kirlilik durumlarını ve bu durumlarından dolayı oluşması muhtemel Akciğer kanseri oranlarınının gösterilmesi ve önlem alınması gereken durumları belirtmek amacıyla yapılmıştır. The aim of our study is to examine the increases and decreases in the number of cancer patients according to the cancer data obtained from the cities of the United States, the compound data in the air we breathe, and the ratios of the compounds.The results we will obtain; It aims to see only the air particle size and the effects of the elements and compounds in the air, without considering the genetic factors of lung cancer. The collected data is analyzed in a machine learning model with clustering methods and regression models. The data based on the data collected from the Republic of Turkey were taken from “Accuweather” and the Republic of Turkey Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change, and it was aimed to make an estimation model that was tested on the provinces of the Republic of Turkey.The aim of the model is to predict cancer rates in the coming years.Since there are no genetic factors and disease histories in our research, there is only the aim of research and estimation based on air particle data.The aim of the research; It will be done in order to identify the risky areas on the Republic of Turkey, to show the air pollution conditions to the provincial health institutions in the detected regions, the rates of Lung cancer that these situations are likely to cause, and to indicate the situations that need to be taken precautions.