Fen Eğitiminde Probleme Dayalı Öğrenme (PDÖ) - Öcal, Z. Merve (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış IX, 2024)
Probleme dayalı öğrenme, öğrenme için bir uyarıcı olarak gerçek dünyada karşılaşılan dağınık, karmaşık problemlere ve öğrenilen bilgilerin hatırlanmasını ve gelecekteki problemlere uygulanmasını sağlayacak şekilde entegre edilmesine ve düzenlenmesine dayanır. Problemler, öğrencilere ilgili bilgilerin bir kısmı öğretilmeden önce, konunun başında ortaya atılır. Öğrenciler problemle aktif olarak ilgilenerek bilgi bulma, hala hangi bilgiye ihtiyaç duyduklarını ve bu bilginin olası kaynaklarını belirleme becerilerini geliştirirler. Öğrenciler sınıfta öğrendiklerini kendi yaşamlarıyla ve dünyalarındaki önemli konularla ilişkilendirebilirler. Günümüz dünyası, kolay erişilebilir bilgide hızlı bir ilerleyişi beraberinde getirmektedir. Öğrencilerin kendilerine sunulan bilgilerden etkin bir şekilde faydalanabilmeleri için kendi kendilerini yönlendirebilmeleri ve yaşam boyu öğrenme becerilerine sahip olmaları gerekmektedir. Günümüz sorunlarının, zorluklarının ve çalışmalarının disiplinler arası doğası, mezunların çözümleri kavramsallaştırmak ve uygulamak için bir dizi disiplinden bilgi ve becerileri entegre edebilmelerini gerektirmektedir. Probleme dayalı öğrenme faaliyetleri, öğrencilerin disipline özgü uygun bilgileri edinmelerinin yanı sıra aktarılabilir beceriler ve nitelikler geliştirmelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Aktarılabilir beceriler ve özellikler, nitelikli eğitim için amaçlanan çıktıları temsil eden derece seviyesi beklentilerinin bir parçasıdır ve öğretim programlarına yansıtılmaktadır. Probleme dayalı öğrenme yöntemi, öğrencilerin eleştirel düşünme becerisini geliştirmek, problemleri analiz etmelerini sağlamak ve uygun öğrenme kaynaklarını bulmak ve kullanmak gibi konularda gelişimlerini destekler.