Bir Fen Dersi Sonrasında Ders İçeriğine Yönelik Öğrencilerin Durumsal İlgilerini Belirleyen Ölçme Aracının Türkçe’ye Uyarlanması: Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması - Eren, Emine (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış IX, 2024)
Bu çalışmanın amacı bir fen dersi sonrasında ders içeriğine yönelik öğrencilerin durumsal ilgilerinin belirlenmesini sağlayacak bir ölçme aracının Türkçe’ye uyarlanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda Potvin vd., (2022) tarafından geliştirilen durumsal ilgi ölçeği Türkçe’ye uyarlanmaış ve geçerlik güvenirlik analizi yapılmıştır. Ölçeğin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğine ilişkin veriler 2022-2023 eğitim öğretim yılında Ankara ilinde öğrenim gören 244 ortaokul öğrencisinin katılımı ile elde edilmiştir. Ölçeğin Türkçe formunun orijinal formu ile benzer yapıya sahip olup olmadığını belirlemek üzere doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. Orijinal ölçme aracında durumsal ilginin “beğeni”, “değer”, “dikkat” ve “fayda” faktörlerinin Türkçe formunda da benzer yapıya sahip olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin güvenirliğini belirlemek üzere Cronbach alfa katsayısı hesaplanmıştır. Ölçeğin güvenirlik katsayısı .88 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak bu ölçeğin bir fen dersi sonrasında öğrencilerin durumsal ilgilerini belirleyecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir.