Ortaokul Fen Bilimleri Derslerinde Scratch Kullanımı - Keçeci, Okan; Çetin, Demet (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış IX, 2024)
Bu çalışma, günümüzde ortaokul öğrencileri tarafından yaygın olarak bilinen ve kullanılan bir görsel kodlama ortamı olan Scratch hakkında bilgi vermek ve fen eğitimi alanında ülkemizde nasıl kullanıldığını göstermek amacıyla hazırlanmıştır. Alan yazın incelendiğinde ortaokul fen bilimleri dersi öğretmenlerinin konu anlatımı, konu tekrarı ve test uygulanması amacıyla destekleyici bir uygulama olarak Scratch’ı kullandığı, bazen de öğrencilerin kodlama ve oyun hazırlama sürecine dâhil olduğu görülmektedir. Scratch ile kodlama yapılan fen etkinliklerinin öğrencide başarıyı, derse katılımı, motivasyonu, bilgi işlemsel düşünme becerisini arttırmada olumlu etkilerinin olduğu ve dersi daha eğlenceli hale getirdiği görülmektedir. Teknolojideki gelişmelerle üretilen programlanabilir robot eğitim setlerinin piyasaya sürülmesi, fen eğitiminde bu alanda yapılan çalışmalara da öncülük etmiştir. Scratch’ın bu gelişmelerle birlikte sadece kodlama aracı olmaktan çıkıp robotik için kodlama aracına dönüştüğü görülmektedir. Fen eğitiminde robotik kodlama uygulamaları içeren tezlerde, Scratch’ın genellikle öğrencilere kodlama eğitimi verilmesi için kullanıldığı, robotların programlanmasında ise benzer mantıkta çalışan mBlock veya diğer kodlama programlarının kullanıldığı görülmektedir. Öğrenciler genelde gruplar halinde çalışmakta, fen müfredatına uygun olarak verilen problem durumu çerçevesinde çözüm yolları düşünmekte ve buna yönelik algoritmaları oluşturmaktadırlar. Ardından kodlama platformunda kodlamalarını oluşturup kendilerine verilen robotik malzemelerle kodları robotik düzeneğe aktarmakta ve düzeneği çalıştırmaktadırlar. Bu tip çalışmalarda sınıfta öğrenciler aktif bir rol almaktadır, öğretmen de kodlama hatalarının düzeltilmesi, robotik setlerinin çalıştırılması, hazırlanan tasarımların fen içeriğine uygunluğu açısından yol gösterici konumundadır.