React Stratejisi ile Madde Döngüleri ve Çevre Sorunları Konusunun Öğretiminin Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Akademik Başarılarına Etkisi - Özkan, Zeynep; Çetin, Demet (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış IX, 2024)
REACT stratejisi, günlük hayatla bağ kurma ile konunun öğrenciye aktarılmasını temel alan yaşam (bağlam) temelli öğrenmenin bir uygulamasıdır. REACT stratejisi beş aşamadan oluşmaktadır ve her bir harfi İngilizce olarak bir basamağa tekabül etmektedir. Stratejinin ismi sırasıyla ilişkilendirme (Relating), tecrübe etme (Experiencing), uygulama (Applying), işbirliği (Cooperating) ve transfer etme (Transferring) aşamalarının İngilizce ilk harflerinden oluşmaktadır. Strateji fen alanında fizik, kimya ve biyoloji disiplin alanında yer alan ünitelerde ve konularda, özellikle ortaokul öğrencileri ile yapılan çalışmalarda uygulanmıştır. Bu çalışmada ise REACT stratejisi ile madde döngüleri ve çevre sorunları konusunun öğretiminin sekizinci sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına etkisi incelenmiştir. Araştırma, Uşak ilinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı iki ortaokulda 2020-2021 eğitim öğretim yılında yapılmıştır. Ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılan çalışmada deney grubu 16, kontrol grubu ise 15 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmada veriler, izinleri alınmış olan “Madde Döngüleri ve Çevre Sorunlarına Yönelik Başarı Testi” ile toplanmıştır. Çalışmanın analiz sonuçları incelendiğinde REACT stratejisi uygulanan deney grubu ve kontrol grubu öğrencilerinin başarı ön test puan ortalamaları arasında anlamlı fark görülmemişken, hem deney hem kontrol grubunun son test puanlarında istatistiksel olarak anlamlı artış görülmüştür. Uygulama sonrası yapılan son test sonuçları incelendiğinde başarı puanları arasında anlamlı bir fark vardır. Ortalama puanlar göz önüne alındığında REACT stratejisi ile ders işlenen grubun başarısı istatistiksel olarak daha yüksektir. REACT stratejisi kullanılan önceki pek çok çalışmada olduğu gibi bu çalışmada da öğrenci başarısının olumlu etkilendiği tespit edilmiştir. Bu çalışma bulgularına göre öğrencilerin başarılarını olumlu yönde etkilemek için fen derslerinde REACT stratejisi uygun bir şekilde kullanılabilir.