Seralarda Sulama ve Otomasyon Sistemleri ile Akıllı Tarım Uygulamaları - Şirin, Murat Alper; Tezcan, Nefise Yasemin (Biyosistem Mühendisliği V, 2024)
Tarımsal Yapılar ve Sulama, toprak ve su kaynaklarının optimum kullanımı, korunması ve geliştirilmesi, tarımsal üretimin çeşitli aşamalarında uygun çevre koşullarının yaratılması için gerekli yapı ve tesislerin planlanması, projelenmesi ve yapımı, tarımsal işletmelerin yapısal ve fiziksel yönden geliştirilmelerini sağlayan etkileri uzun ömürlü önlemlerin alınması ile ilgili olan Ziraat Mühendisliğinin önemli bir uzmanlık dalıdır. Ayrıca seralar ve hayvan barınaklarının planlanması da Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü ilgi alanına girmektedir. Bölüm; uğraşı alanı içerisindeki su kaynakları (sulama ve drenaj) ile tarımsal yapılar olmak üzere iki grupta toplanabilen konularda eğitim, öğretim ve araştırma görevlerini yürütmektedir. Su kaynakları (sulama ve drenaj) grubunda; toprak ve su kaynaklarının etkin kullanımı, geliştirilmesi, iyileştirilmesine yönelik analiz, projeleme ve işletim yöntemleri, sulama suyu sağlanması, yüzey, yağmurlama ve damla sulama sistemlerinin tasarımı, tarımsal drenaj sistemlerinin tasarımı, arazi tesviyesi, sulama suyu kalitesi, tuzluluk, arazi ıslahı, hidroloji ve hidrolik, tarımsal meteoroloji, toprak ve su koruma tarımsal yapılar grubunda ise, bitkisel üretim yapıları (seralar), hayvan barınakları ve tarımsal ürün depolama yapılarının analiz ve projelenmesi, bu yapılarda optimum çevre koşullarının sağlanması, kırsal yerleşim planlaması, arazi toplulaştırması gibi Ziraat Mühendisliği konuları incelenmektedir. Bu alanlara yönelik lisans, yüksek lisans ve doktora alanında öğrenciler uzmanlar yetiştirmektedir.