Etlik Piliç İşletmesinde Yağmur Suyu Hasadı ve Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi - Boyacı, Sedat (Biyosistem Mühendisliği V, 2024)
Yağmur sularının toplanarak alternatif su ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılması su tasarrufu sağlaması yanında su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliği bakımından da oldukça önemlidir. Çalışmada, Kırşehir ili uzun yıllık yağış verileri kullanılarak etlik piliç işletmesinde çatı alanlarına bağlı olarak yağmur suyu hasadı ile toplanabilecek su miktarı ve yağmur suyu hasadının tavukların su tüketimini karşılama potansiyeli araştırılmıştır. Bu amaçla Kırşehir ilinde etlik piliç yetiştiriciliğinin en yoğun yapıldığı Merkez ilçede yer alan bir işletmeye ait çatı alanları ve yağış miktarları yapılan hesaplamalarda kullanılmıştır. Hesaplama sonucunda etlik piliç işletmesinde tavuklar için gerekli olan içme ve temizlik suyunun %33.4’ünün karşılanabileceği belirlenmiştir. Ayrıca, işletme için tasarlanan yağmur suyu hasadı sisteminin geri dönüşüm süresinin ise 11.9 yıl olacaktır. Çalışma sonucunda, yıllık ortalama yağış miktarının düşük olduğu ilde yağmur suyu hasadı ile işletmelerin ihtiyacı olan suyun bir kısmının karşılanabilmesi işletme ekonomisine katkı sağlarken aynı zamanda yerüstü ve yeraltı su kaynaklarına olan baskının azaltılması bakımından da önemli olacaktır.