Akıllı Tarım Teknolojileri ve Uygulamaları - Çaylı, Ali (Biyosistem Mühendisliği V, 2024)
Tarım binlerce yıldır medeniyeti ayakta tutan önemli bir insan faaliyeti olmuştur. Nüfustaki hızlı artış ve buna bağlı olarak gıda talebinin artmasıyla birlikte, tarım uygulamalarını bu talebi karşılayacak şekildeoptimize etmek giderek daha önemli hale gelmiştir. Son yıllarda, teknolojiyi tarım uygulamalarına entegre eden, çiftçilerin ürün verimini optimize etmesine, israfı azaltmasına ve verimliliği artırmasına olanak tanıyan ve “akıllı tarım” olarak bilinen yenilikçi bir tarım yaklaşımı ortaya çıkmıştır. Öte yandan akıllı tarımın temel bileşenlerinden yapay zekâ, makine öğrenimi, derin öğrenme, nesnelerin interneti (IoT), bulut bilişim gibi teknolojilerin gelişimi, tarımın verimliliğini artırmak, iklim değişikliği ile başa çıkmak ve kaynakları daha etkili bir şekilde kullanmak için önemli bir rol oynamakta ve bu teknolojilerin bir araya gelmesi, tarımın geleceğini şekillendirmektedir. Bu çalışma, tarım sektörünü geleceğe taşıyan bir dönüşümün parçası olarak karşımıza çıkan akıllı tarımın, tarımsal üretimdeki uygulamaları, iklim değişikliği ile mücadele, su kaynaklarının etkili kullanımı ve çiftçi kararlarını nasıl etkilediği detaylı bir şekilde ele alınmakta ve bilişim teknolojilerinin tarımsal sistemlere entegre edilmesinin tarım sektöründe yarattığı etkiyi incelemektedir.