Kahramanmaraş İklim Koşullarında Etlik Piliç Kümeslerinde Evaporatif Soğutma Gereksiniminin Belirlenmesi - Eren, Merve Nur; Akyüz, Adil; Çaylı, Ali (Biyosistem Mühendisliği V, 2024)
Dünya nüfusundaki hızlı artış, gıda talebini artırmakta ve bu talep, besin değeri yüksek, ulaşılabilir ve ekonomik tavuk ürünlerine yönelimi artırmaktadır. Tavukçuluk sektörü, hızlı ürün alımı ve dış iklim koşullarından izole edilen üretim ortamlarıyla hayvansal üretimde çekici hale gelmiştir. Yüksek sıcaklık koşullarının olumsuz etkilediği bölgelerde evaporatif soğutma sistemleri kümesler için vazgeçilmez bir unsurdur. Bu araştırmada, farklı yapısal özelliklere sahip kümeslerin evaporatif soğutma gereksinimleri belirlenmiş ve bu gereksinimlere yönelik öneriler sunulmuştur. ROSS 308 etlik piliç civcivleri, canlı materyal olarak seçilmiş ve bölgesel iklim koşullarına göre çeşitli kümes tipleri tasarlanmıştır. Çatı ve taban özellikleri aynı olan farklı kümes tipleri için, bölgenin uzun yıllık iklim verilerine dayalı olarak çeşitli serinletme senaryoları hesaplanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, 20°C sabit iç ortam sıcaklığı için gerekli soğutma ihtiyacı, farklı kümes tipleri için belirlenmiştir. En düşük soğutma yükü Kümes-3'te hesaplanmış olup, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında evaporatif soğutma önerilmektedir.