Bitki Biyoteknolojisinde Biyoinformatik Yaklaşımlar ve Uygulamalar - Giray, Aslı; Altun, Sevda (Biyosistem Mühendisliği V, 2024)
Moleküler biyolojideki sürekli gelişme ve ilerleme, beraberinde biyolojik bilginin artmasını da sağlamıştır. Bu durum, tüm alanlarda yapılan araştırmalardan elde edilen çok sayıdaki biyolojik verinin toplanması, depolaması, yönetilmesi ve analiz edilmesi için daha organize bir bilgisayarlı sistemin gerekliliğini ortaya koymuştur. Bitki biyolojisi alanına biyoinformatik ve hesaplamalı biyolojinin girişi, yaşam bilimlerindeki bilimsel buluşları büyük ölçüde hızlandırmaktadır. Biyoinformatik, disiplinler arası bir alan olup, biyolojik verilerin verimli bir şekilde sınıflandırılması ve veri tabanlarında düzenlenmesi için gerekli olan birçok araç ve tekniğe sahiptir. Biyoinformatik, genomik ve proteomik verilerin analizi ve yorumlanması için matematik, biyoloji ve bilgisayar bilimlerini tek bir disiplin haline getirmek üzere uygulayan bilgisayar tabanlı bir bilimsel alan olarak adlandırılmaktadır. Kısaca, biyoinformatiğin ana bileşenleri veri tabanının toplanması ve analizi ve biyolojik verilerin yorumlanması için bir araç olarak yazılım araçlarının ve algoritmanın geliştirilmesidir. Biyoinformatik, uygulamaları nükleotit ve amino asit dizileri, protein alanları ve yapısı ile çeşitli organizmalardan ekspresyon modelleri dahil olmak üzere çeşitli veri türleri sağladığından, biyolojinin birçok alanında çok önemli bir rol oynamaktadır. Bitki biyoteknolojisindeki biyoinformatik uygulamalardaki ilerlemeler, araştırmacıların, ekonomik açıdan önemli bitkiler hakkında temel ve sistematik bir anlayışa ulaşmalarını sağlar. Bununla birlikte, bitki genomunun karmaşıklığının üstesinden gelmek için daha uzun okumalar sağlayabilen etkili biyoinformatik araçlara kritik anlamda ihtiyaç vardır. Bunu başarmak için, veri analizi, karşılaştırma ve benzeri işlemleri etkinleştirmek için gelişmiş bir algoritma geliştirme esastır. Bu nedenle, biyoenformatikçiler, matematik ve programlama becerilerine sahip uzmanlar, sadece bitki biyoteknolojisi ve tarım sektörünün değil, insanlığın geleceği için de biyoinformatiğe yeni yaklaşımlar ve bilgiler kazandırılmasında önemli bir rol oynayacaktır.