Shakespeare Tiyatrosu - Doğan Adanur, Evrim (Ana Hatlarıyla İngiliz Edebiyatı: Anglo-Sakson Döneminden Çağdaş İngiliz Edebiyatına, 2024)
William Shakespeare Rönesans ya da Erken Modern dönemin en önemli oyun yazarıdır. Kaybolduğu sanılan ya da başkalarıyla ortak yazdıkları dışında otuz sekiz tane oyunu olan Shakespeare, sadece yaşadığı dönemde değil, özellikle on sekizinci yüzyıldan itibaren dünyada akademik çevrelerce en çok ilgilenilen tiyatro yazarı olma özelliğini sürdürmektedir. Shakespeare farklı dramatik türlerde oyunlar yazmıştır. Shakespeare oyunlarının çoğu “klasik” olan adlandırılan eski Yunan’dan kaynaklanan dramatik tür tanımlarına uymaz ve dramatik türleri klasik yaklaşımlarla analiz edilemeyecek kadar çok yönlüdür. Birinci Folyo’daki “komediler”, “tarih oyunları” ve “trajediler olarak sınıflanan oyunlarının bazıları daha sonra “problem oyun”, “problem komedi” ve “geç romanslar” olarak alt kategorilere ayrılmıştır. Shakespeare’in oyunlarına etki eden kaynakları çok yönlüdür. Hem klasik dönem olarak adlandırdığımız antik Yunan ve özellikle Roma tiyatrosunun hem de yerel ortaçağ tiyatrosunun oyunlarına etkisi büyüktür. Bunun yanında, Shakespeare’in Shakespeare olmasındaki en önemli etken tiyatroya kendi dramatik dehasını yansıtmasındadır. Shakespeare’in dramatik türleri farklı katmanları sebebiyle kategorizasyona yatkın değildir. Belki de bu sebepten dramatik bir bir deha olarak kabul edilen Shakespeare’in oyunları hala gündemdedir. Bu bölümde Shakespeare hakkında genel bilginin yanında dramatik türlerine yaklaşımlar ve “Shakespeare'in trajedileri, komedileri, tarih oyunları, problem oyunları ve geç romans oyunları özellikleriyle açıklanmıştır.