Gıda Güvenliği Açısından Pestisitlerin Önemi - Kart, Asım; Tutun, Hidayet (Gıda Güvenliği, 2024)
Pestisitler haşere, yabani ot ve vektör kaynaklı hastalıklara karşı mücadelede kullanılan bileşiklerdir. Pestisitlerin, tarımsal üretim ve verimliliği artırılmasında, gıda kayıplarını önleme ve gıda güvenliğini sağlamada birçok olumlu etkileri vardır. Ancak, pestisitlerin aşırı, yanlış veya bilinçsiz kullanımı hem insan sağlığı hem de çevre için ciddi riskler oluşturur. Pestisitler, hedef olmayan canlılar tarafından alındığında, zehirlenmelere, kanser, doğum kusurları, fertilite ve üreme bozuklukları, hormonel bozukluklar ve sinir sistemi hasarına yol açabilirler. Ayrıca, pestisitler çevreye yayılarak su, toprak, hava ve biyolojik çeşitliliği kirletebilirler. Bu bölümde pestisitlerin kullanımı, sınıflandırılmaları, gıda güvenliği, canlılar ve çevre için zararlı etkileri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.