Çevre Kirliliği ve Gıda Güvenliği - Göksel Saraç, Meryem (Gıda Güvenliği, 2024)
Dünya nüfusundaki artış ile sanayi ve zirai faaliyetlerin artması ve insanların çevreyi tahrip etmeleri sonucunda çevre kirliliği son dönemlerin en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. Bu durum çevreyle etkileşim halinde olan gıdaların güvenliği açısından önemlidir. Gıdalar çevre kirliliği nedeniyle kontamine olabilmekte ve gıda güvenliği açısından riskli ürünler haline gelebilmektedir. Özellikle hava, su ve toprak kirliliğinden etkilenen bitkisel ve hayvansal ürünler radyoaktif ve mikrobiyolojik kirliliklerden de etkilenebilmektedir. Kirlenmiş gıdalar bulaşı kaynağına göre değişmekle beraber tüketiciler açısından hastalık yapıcı ve hatta öldürücü olabilir. Bu kapsamda tüm dünyada biyolojik sistemlerin beraber çalıştığı ve birbirine bağlı olduğu unutulmadan devamlı ve güvenli gıdaya ulaşabilmek için çevre güvenliği de sağlanmalıdır.