Deniz Ürünleri İşleme Teknolojisinde Yenilikçi Eğilimler - Alagöz, Eda; Gündoğan, Büşra Nur; Sarıçoban, Cemalettin (Gıda İşleme ve Üretiminde Yenilikçi Teknolojiler, 2024)
İnsan vücudunun işlevlerini yerine getirebilmesi için oldukça önemli olan vitamin, mineral ve değerli yağ asitlerince zengin deniz ürünlerine olan talep son yıllarda dünya çapında artış göstermektedir. Yüksek kaliteli taze veya işlenmiş yenilebilir deniz ürünleri avlanma anından son işleme aşamasına kadar büyük bir özenle işlenerek üretilmelidir. Deniz ürünleri işleme yöntemleri öncelikle raf ömrünü uzatmak ve gıda güvenliğini sağlamak için geliştirilmiştir ancak gelişen teknoloji günümüzde yeni deniz ürünlerinin üretilmesine katkı sağlamaktadır. Ancak taze ürünlerin yanı sıra işlenmiş deniz ürünlerinde de kaliteyi kontrol etmek için mevcut yöntemlerin optimize edilmesi gerekmektedir. Bu bölüm, balık endüstrisinde yeni teknolojilerin kalitenin korunmasına yönelik mikrobiyal inaktivasyon ve diğer duyusal kalite parametreleri üzerindeki etkileri hakkında elde edilen ana sonuçları sunmaktadır. The demand for seafood rich in vitamins, minerals, and valuable fatty acids, which are essential for the human body to perform its functions, has been increasing worldwide in recent years. High quality fresh or processed edible seafood must be produced carefully from the moment of capture to the final processing stage. Seafood processing methods have been developed primarily to extend shelf life and ensure food safety, but advances in technology are now contributing to the production of new seafood products. However, existing methods need to be optimized to control the quality of fresh as well as processed seafood. This chapter presents the main results obtained on the impact of new technologies in the fish industry on microbial inactivation for quality preservation and other sensory quality parameters.