Hayvan Hastalıklarının Modellenmesi - Arıkan, Mehmet Saltuk; Tekindal, Mustafa Agah (Hayvan Sağlığı Ekonomisi, 2023)
Hayvan sağlığı ekonomisi alanındaki ekonomik ve epidemiyolojik nitelik- teki modelleme yöntemleri, hayvan hastalıklarıyla ilgili kompleks durumları ve olayları sadeleştirmek ve anlaşılır bir hale getirilmesi amacıyla yaygın kullanım alanı bulmaktadır. Kitabın bu bölümünde hayvan sağlığı alanında matematiksel/ekonometrik modellemenin bulaşıcı hayvan hastalıklarının gelişmesini ve yayılmasını önlemede, tedavi seçeneklerinin değerlendiril- mesinde, aşılama programlarında, kontrol ve koruma programlarının geliş- tirilmesindeki etkisi araştırılmıştır. Bu bağlamda salgın hayvan hastalıklarının yönetiminde kullanılan çeşitli modelleme yöntemleri sınıflandırılmış ve bu modellerin oluşturulmasında gerekli olan detaylar açıklanmıştır. Özellikle hayvan sağlığı alanında sık kullanılan modellerle yapılan çalışmalar üzerin- den örnekler verilmiştir.