Hayvan Sağlığı Ekonomisinde Kayıt Tutma ve Önemi - Çevrimli, Mustafa Bahadır (Hayvan Sağlığı Ekonomisi, 2023)
Hayvan sağlığı ekonomisinde hastalığa bağlı kayıpların doğru hesaplanmasında, uygun bir sürü sağlığı yönetimi stratejisinin izlenebilmesinde, işletmecilik faaliyetlerini eksiksiz olarak yapılabilmesi için çiftlik ve ülke düzeyinde ilk şart doğru ve güvenilir veriye erişimdir. Verilerin eksik olduğu, kayıtların düzgün olarak tutulmadığı işletmelerde bu hesapların doğru ve eksiksiz olarak yapılması imkânsızdır. İşletme düzeyinde kayıtların tutulmuyor olması da ulusal düzeyde hesaplamaların yapılmasını da olanaksız kılar. Türkiye’nin AB üyeliği yolunda Çiftlik Muhasebe Veri Ağı konularında başladığı çalışmalarını aktif olarak devam ettirmesi gelecekte bu alanda ülke olarak kendisine avantaj sağlayacağı açıktır. Bu nedenle konu günümüzde güncelliğini hala korumaktadır. Kitabın bu bölümünde hayvancılık işletmelerindeki veri türleri incelerek, kayıt tutulmasında ve saha araştırmalarında hangi hususlara ne şekilde dikkat edilmesi gerektiği incelenmiş arkasından hayvan sağlığı ekonomisinde yapılan çalışmalarda hangi veri türlerinin kullanıldığı literatüre dayalı örnek çalışmalarda verildikten sonra geçmişten günümüze veri kayıt sistemlerinin hayata geçişi ve dönüşüm süreçleri ele alınmıştır.