İnmemiş Testis - Demirbaş, Özgecan (Aile Hekimleri için Genitoüriner Sistem Hastalıklarına Yaklaşım, 2023)
Çocuklarda en sık görülen ürolojik problemdir. İlk 3-6 aylık süre içinde spontan inebilmektedir. Testisin lokalizasyonuna göre sınıflandırılır. Tanıda fizik muayene yeterli olmaktadır. Fertilitenin korunması, kanser gelişimi ve torsiyon riskinin önlenmesi amacı ile 6 ay- 12 ay arasında opere edilmesi gereklidir. Tedavide hormonal yöntemin başarısı düşük ve yan etkisi olabileceğinden cerrahi yöntem önerilir. Bu amaçla geleneksel cerrahi ve laparoskopi tercih edilen yöntemlerdir. Laparoskopi hem tanı hem de tedavi amacı ile kullanılmaktadır. İki taraflı inmemiş testis ya da eşlik eden mikropenis, hipospadias gibi ek anomali varlığında endokrin değerlendirme gereklidir.