İdrar Yolu Enfeksiyonları - Bayburtluoğlu, Veysel (Aile Hekimleri için Genitoüriner Sistem Hastalıklarına Yaklaşım, 2023)
İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) klinik pratikte en sık gördüğümüz ürolojik problemlerden olup piyüri ve/ veya bakteriüri ile karakterize, üroepitelyumun bakteriyel tutulumuna bağlı gelişen inflamatuar cevap olarak tanımlanmaktadır. İYE, komplike ve komplike olmayan enfeksiyonlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Komplike olmayan sistit tanısı klinik semptomlar ile konulabilse de tam idrar tahlili ve idrar kültürü özel durumlarda ve komplike İYE durumunda yardımcı olmaktadır. Komplike olmayan İYE tedavisinde kadın hastalarda ilk basamak tedaviler fosfomisin, nitrofurantoin ve pivmesilamin iken, erkeklerde trimetoprin sulfometaksazol ve lokal direnç durumuna göre florokinolonlar önerilmektedir. Komplike İYE tedavisi ise çok geniş skalada olabilmekle beraber geniş spektrumlu antibiyoterapi gereksinimi olmaktadır.