Karın Ağrısına Yaklaşım - Türkoğlu, Fatih (Aile Hekimleri için Genitoüriner Sistem Hastalıklarına Yaklaşım, 2023)
Karın ağrısı, geniş bir ayırıcı tanı yelpazesi olması ve detaylı inceleme gerektirmesi nedeniyle hekimler için zorlu bir şikayettir. Hekimin ağrı oluşturma mekanizmalarını anlaması, karın ağrısına neden olan yaygın hastalıkların kliniklerine aşina olması hayati önem taşır. Bunu yaparken sistematik bir plana bağlı kalmak sürecin iyi yönetilmesi için gereklidir. Anamnez, fizik muayene, laboratuvar ve ilk görüntüleme bulgularındaki verileri tanımak, hekimin hangi hastaların karın ağrısı şikayetinde altta yatan ciddi bir hastalık süreci olabileceğini belirlemesine yardımcı olur ve bu nedenle hekime daha hızlı değerlendirme ve tedavi imkanı sunar. Bu bölümde aile hekimlerinin karın ağrısı şikayetiyle gelen bir hastanın değerlendirilmesinde kullanabilecekleri sistematik yöntem planını sunmaya odaklanılacaktır.