Epididimit-Orşit - İnce, Mustafa Esat (Aile Hekimleri için Genitoüriner Sistem Hastalıklarına Yaklaşım, 2023)
Epididimit, spermin maturasyonu, taşınması ve depolanmasından sorumlu olan epididim bezinde ağrı, hassasiyet ve şişme ile g tablodur. Orşit ise testislerin enflamasyonunu tanımlar. Bu iki tablo genellikle birlikte izlenir.Etyolojide ise ortak olarak ele alacak olursak küçük yaşlarda çoğunlukla üriner sistem enfeksiyonlarıyla ve konjenital bozukluklar ile ilişkilidir.Cinsel aktif olan erkek bireylerde ise cinsel yolla bulaşan hastalıklar karışımıza çıkmaktadır. Yaşlı erkeklerde ise benign prostat hiperplazisi gibi durumların genitoüriner sistem enfeksiyonlarına genel bir yatkınlık oluşturduğu unutulmamalıdır. Ayırıcı tanı bu hastalıklar için her hekimin farkında olması gereken bir durumdur çünkü bu klinik ile gelen hastada mutlaka testis torsiyonu ekarte edilmelidir. Tedavi de ise mutlaka ampirik tedavide yaş gruplarını göz önünde bulundurmalı, dirençli tablolarda ileri inceleme gereğini unutmamalıyız. Ayaktan başvurularda çok sık karşımıza çıkan bu kliniğin tanısı, tedavisi ve özellikle ayırıcı tanısı; hastaları, infertilite gibi ciddi sekellerden korumak için her hekimin hakim olması gereken bir tablodur.