Hematüri - Atik, Murat Cengizhan (Aile Hekimleri için Genitoüriner Sistem Hastalıklarına Yaklaşım, 2023)
Her hastada olduğu gibi hemodinamik stabilite ve hayatı tehdit eden durumların değerlendirilmesi ilk basamaktır. Psödohematüriyi dışlamak için dipstick testi ve idrar mikroskopisi kullanılmalıdır. Makroskobik hematürilerde tam idrar analizi, tam kan sayımı, böbrek fonksiyon testleri ve gerekli ise koagülasyon testleri, görüntüleme yöntemleri istenmelidir. Varlığı durumunda ilgili branşa danışılması gereken ya da yatış gereği olan durumlar: aneminin semptom verecek seviyelerde olması , irrigasyona rağmen rengi açılmayan kanama ve sondanın tıkanması, akut böbrek yetmezliği, üriner retansiyon, vitallerde stabilitenin bozulması , şiddetli ağrı/kusma, vasküler nedenlerden dolayı olan hematüri, koagülopati, komplike idrar yolu enfeksiyonu, travmatik hematüri. Başka nedenlerin dışlandığı, özellikle 40 yaş üstü ve risk faktörleri taşıyan hastalar malignite açısından değerlendirilmek üzere üroloji takibine yönlendirilmelidir.