Rüptüre Over Kistlerinin Yönetimi - Zorlu, Uğurcan; Ünsal, Mehmet (Güncel Acil Tıp Çalışmaları IV, 2023)
Over kist rüptürü, en sık görülen jinekolojik acillerden biridir. Tanısında fizik muayene bulguları, detaylı anamnez, laboratuvar bulguları ve görüntüleme yöntemleri önemli yer tutmaktadır. Ayırıcı tanıları son derece çeşitlidir, jinekolojik ve non-jinekolojik süreçleri içerir. Mutlaka detaylı incelenmeli, tanısı acil ve doğru bir şekilde konmalıdır. Hemodinamik olarak stabil olmayan hastalarda, persiste eden ciddi kanama varsa cerrahi önemli bir seçenektir. İlk basamakta laparoskopi tercih edilmeli ancak uygun olmayan durumlar varsa laparotomiye geçilmelidir. Hastann over rezervi, mevcut durumu ve doğurganlık planına göre cerrahi plan yapılmalıdır. Hemodinamisi stabil olan, ancak anemi bulgularının eşlik ettiği kendini sınırlamış hematom alanının görüldüğü durumlarda kan transfüzyonu hayat kurtarıcı olabilmektedir. Bu durumlar dışında hastaların çoğu cerrahi ve transfüzyona gerek kalmadan takip, gözlem ve basit analjezi ile tedavi edilirler. Gebe hastalarda, daha çok konservatif yaklaşım tercih edilse de cerrahi endikasyonu doğarsa tercih laparoskopi yönünde olmalıdır.