Adrenal Yetmezlik - Buyurgan, Çağrı Safa (Güncel Acil Tıp Çalışmaları IV, 2023)
Adrenal bezler vücudun işleyişinde görev alan önemli hormonlar üretir ve adrenal yetmezlik, hafif şikayet/bulgulardan hayatı tehdit eden klinik prezentasyonlara kadar bir çok şekilde karşımıza çıkabilir. Bu yazıda adrenal yetmezlik tiplerinden, hipotalamus-hipofiz-adrenal bez aksından, adrenal yetmezlik fizyolojisi ve etiyolojisinden, hastaların fizik muayene bulgularından ve semptomlarından, adrenal krizden, acil serviste istenebilecek tetkik ve görüntülerden, adrenal yetmezlik tedavisi ile adrenal krize yaklaşımdan bahsedeceğiz.