Ajite Hastaya Yaklaşım - Şahin Can, Merve (Semptomdan Tanıya Aciller, 2023)
Aşırı bir uyarılma hâli olan ajitasyona; yoğun bakımlar, acil servisler, yataklı klinikler, poliklinikler ve günlük hayat dâhil olmak üzere birçok alanda rastlanılabilir.Etiyolojisinde tıbbi durumlar, psikiyatrik rahatsızlıklar ve madde kullanım bozuklukları ön plandadır. Ajite bir hastaya müdahale ederken önce sözel gerginliği azaltma teknikleri uygulanmalı, hastanın kooperasyonu sağlanamaz ise farmakolojik teknikler denenmeli, zorlayıcı durumlarda fiziksel tespit yöntemleri değerlendirilmelidir. Farmakolojik tedavilerde; temel olarak bilinmesi gereken üç grup ilaç vardır: Birinci-kuşak (tipik)antipsikotikler, ikinci-kuşak (atipik) antipsikotikler ve benzodiyazepinlerdir. Eğer hasta kısmi de olsa hekim ile işbirliği içerinegirebiliyorsa öncelikle oral formu olan ilaçlar tercih edilmelidir. Oral form tercih edilemediği durumlarda öncelik IM formu uygulanması şeklinde olmalıdır.