Ateş - Yurdakul, Hayrullah (Semptomdan Tanıya Aciller, 2023)
Ateş, bir birey için vücut sıcaklığının günlük aralığın üzerine çıkmasıdır. Acil servise erişkin başvurularının %6sını oluşturur. Enfektif ve non-enfeksiyöz onlarca nedeni vardır. Eksojen ve endojen pirojenler çeşitli mekanizmalarla hipotalamus ayar noktasını da değiştirerek ateşe neden olurlar. Acil serviste ilk dakikalarda kaçırılmaması gereken tanılar; sepsis, bakteriyel menenjit, nötropenik ateş ve nöroleptik malign sendromdur. Ateşe yol açan birçok hastalıkta yaklaşım; erken antibiyotik ve sıvı resisütasyonudur.