Hematemez, Melena, Hematokezya - Önler, Ahmet Buğra (Semptomdan Tanıya Aciller, 2023)
Gastrointestinal sistem kanamaları acil serviste sık karşılaşılan, hızla tanınması gereken, hayatı tehdit eden durumlardandır. Kaynaklandığı bölgeye göre alt ve üst gastrointestinal sistem kanamaları olarak ayrımı yapılabilir. Tedavi yaklaşımı genel olarak hastanın hemodinamik durumuna göre şekillenmektedir. Uygun zamanda ve uygun tedavi edilmediğinde yüksek mortalite ve morbiditeye neden olabilmektedir. Hızlı sıvı resüsitasyonu, kan ürünleri replasmanı, altta yatan nedenlerin tedavisi tedavide ana hatları oluşturmaktadır.