Senkop-Presenkop - Fındık, Meliha; Kama Başcı, Özge (Semptomdan Tanıya Aciller, 2023)
Senkop, çoğunlukla kan basıncında ani bir düşme sonucunda yetersiz kan akışı ve oksijenasyon döneminden kaynaklanan kısa süreli ve kendi kendini sınırlayan sendromdur. Patofizyolojisinde kardiyak, ortostatik, reflex senkop, endokrin ve psikiyatrik nedenler rol alır. Kardiyak output, kan basıncı ve QT aralığını etkileyen ajanların ve uyarıcı maddelerin senkopa yol açabileceği akılda tutulmalıdır. Acil servise başvuran hastalarda ilk tanısal yaklaşımda senkop sınıflamasına girmeyen ancak geçici bilinç kaybına neden olan epilepsi, hipoglisemi, belirli toksinler, metabolik hastalıklar, hiperventilasyon, primer nörolojik hastalıklar ve psikiyatrik hastalıkların ayırıcı tanısı mutlaka yapılmalıdır. Ortostatik belirtiler aranmalıdır ve senkop etiyolojisinde gastrointestinal kanama veya anemiden şüpheleniyorsa rektal muayene yapılmalıdır. Senkop hastalarının değerlendirilmesi için geliştirilen skorlama sistemlerinden Kanada Senkop Risk Skoru (CSRS); nedeni belli olmayan yetişkin senkoplu hastaların 30 günlük ciddi sonuçlarının öngörülmesi için geliştirilmiştir.