Modifiye Narenciye Pektini (Pectin) - Derin, Sümeyra (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Narenciye pektini, narenciye kabuklarından elde edilen çözünür bir diyet lifidir. pH, sıcaklık ve enzimatik bozunma yoluyla değiştirilerek modifiye narenciye pektini (MNP) elde edilmektedir. MNP’nin kardiovasküler, böbrek, karaciğer hastalıklarında kullanımına, obezite ve immün sistem üzerine olan etkilerine dair preklinik çalışmalar, detoksifikasyon amacı ile kullanımına dair klinik çalışmalar mevcuttur. MNP’nin kanser metastazında yer alan birden fazla kritik hız sınırlayıcı adımı hedefleyebildiği, geleneksel kemoterapinin etkinliğini artırma potansiyeline sahip olduğu preklinik çalışmalar ile gösterilmiştir. MNP’nin onkolojik kullanımı ile ilgili sınırlı sayıda klinik çalışma mevcuttur. Kemoterapi ile eş zamanlı MNP kullanımının etkileri ise preklinik çalışmalarda gösterilmiştir. Citrus pectin is a dietary fiber obtained from citrus peels. Modified citrus pectin (MCP) is obtained by certain pH, temperature and enzymatic degradation. There are preclinical studies on the use of MCP in cardiovascular, kidney and liver diseases, its effects on obesity and the immune system, and clinical studies on its use for detoxification purposes. Preclinical studies showing that MNP can target multiple critical rate-limiting steps in cancer metastasis and has the potential to increase the effectiveness of traditional chemotherapy. There are limited clinical studies regarding the oncological use of MCP. The effects of using MCP simultaneously with chemotherapy have been shown in preclinical studies.