Sarımsak (Allium Sativum) ve Soğan (Allium Cepa) - Aydın, Ahmet; Göktaş Aydın, Sabin (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Allium bitkileri, özellikle sarımsak ve soğan, geleneksel tıpta uzun bir geçmişe sahip olup modern araştırmalarla sağlık açısından potansiyel faydaları desteklenmektedir. Bu bitkilerin kanserle mücadeledeki etkileri üzerine yapılan çalışmalar, özellikle mide kanseri riskini azaltma potansiyeline odaklanmaktadır. Sarımsak, içerdiği allicin ve diğer biyoaktif bileşikler sayesinde antioksidan, antikanser, ve anti-inflamatuar etkiler gösterdiği bilinmektedir. Özellikle allicin'in, serviks kanseri, meme kanseri, kolorektal kanser ve diğer tümör hücreleri üzerinde antitümör etkileri araştırılmıştır. Ancak, bu olumlu etkilerin kesinliği için randomize kontrollü faz 3 çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte, sarımsak ve soğanın tüketimi sırasında potansiyel yan etkiler ve ilaç etkileşimleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin, kan şekeri düzeyinin kontrolü, alerji durumları, antidiyabetik ilaçlarla etkileşim ve kanama riski gibi konular dikkate alınmalıdır. Sarımsak özellikle sitokrom P450 enzimi üzerindeki etkisi nedeniyle birçok ilaçla etkileşim gösterebilir. Sonuç olarak, Allium bitkileri sağlık açısından birçok potansiyel fayda sunsa da, bu faydaların ve etkilerin netleştirilmesi için daha kapsamlı araştırmalara ve dikkatli tüketim alışkanlıklarına ihtiyaç vardır. Allium plants, like garlic and onions, have a rich history in traditional medicine, and modern research supports their potential health benefits. Studies examining their role in fighting cancer, particularly stomach cancer, have gained attention. Garlic, in particular, is known for its antioxidant, anticancer, and anti-inflammatory properties, attributed to compounds like allicin. Researchers have explored allicin's potential antitumor effects on cervical cancer, breast cancer, colorectal cancer, and other tumor cells. However, confirming these positive effects requires randomized controlled phase 3 studies. It's crucial to be mindful of potential side effects and interactions with medications when consuming garlic and onions. Factors such as blood sugar control, allergies, interactions with antidiabetic drugs, and bleeding risk should be considered. Garlic can interact with various drugs, affecting the cytochrome P450 enzyme. In conclusion, while Allium plants show promise for health benefits, more extensive research and careful consumption are essential to fully understand and confirm these effects.